2020 af yasası çıkacak mı, Mahkumlar ne zaman tahliye olacak? Koronavirüs nedeniyle af yasası gelecek mi?

Tüm dünyada etkisini artırarak devam eden koronavirüs, ülkemizde de kendini hissettirmeye devam ediyor. Son olarak 947 kişinin koronavirüse yakalandığını duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 21 kişinin de hayatını kaybettiği açıkladı. Açıklanan bu verilerden sonra yargıda da gözler koronavirüs önlemlerine çevrildi. Koronavirüs nedeniyle af yasası çıkacak mı? 2020 af yasası gelecek mi? Mahkumlar ne zaman tahliye olacak? İşte detaylar…

2020 af yasası çıkacak mı, Mahkumlar ne zaman tahliye olacak? Koronavirüs nedeniyle af yasası gelecek mi?
22 Mart 2020 - 00:25
Tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs, Türkiye’de de 21 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Ülkemizde koronavirüs tedbirleri kapsamında birçok değişim ve kısıtlamaya gidildi. Türkiye’de toplu organizasyon ve eğlence mekanlarına kısıtlama getirilirken, ABD ve İran’da bunların yanı sıra cezaevindeki bazı mahkum ve tutuklarının tahliye edilmesi gözleri Türkiye’ye çevirdi. Türkiye’de af yasası gelecek mi? Mahkumlar tahliye olacak mı? 2020 af yasası ne zaman çıkacak? İşte detaylar…
Af Yasası merakla bekleniyordu. Af Yasası’nın 2. Yargı Paketi’nde çıkacağı düşünülüyordu. Gelen son dakika açıklamasıyla 2. Yargı Paketi Meclis’e sunuldu. Af Yasası’nın 2. Yargı paketinde olduğunu düşünen mahkum ve yakınları sevinmişken, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş yaptığı açıklamada, "İnfaz düzenlemesiyle alakalı son aşamaya gelmiş bulunmaktayız." dedi ve 3. yargı paketini işaret etti. İşte Af yasası son dakika bugün 2020 gelişmeleri...
Cumhurbaşkanı Erdoğan da corona virüsü zirvesinden sonra ceza infaz düzenlemesi toplantısı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan ve yaklaşık 1.5 saat süren toplantıya AK Parti Grup Başkanvekilleri Numan Kurtulmuş, Bülent Turan, Naci Bostancı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldı. Yaklaşık 1,5 saat süren toplantıda af yasasının yakın zamanda çıkacağı iddia edildi. Bu haberlerden sonra bir son dakika gelişmesiyle 2. yargı paketi Meclis'e sunuldu. İkinci Yargı Paketi'nde af yasasının olup olmayacağı tartışırken, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş yaptığı açıklamada, "İnfaz düzenlemesiyle alakalı son aşamaya gelmiş bulunmaktayız." dedi ve 3. yargı paketini işaret etti.
İKİNCİ YARGI PAKETİ MECLİS'E SUNULDU
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda değişikliği öngören 2. Yargı Paketi'ni Meclis Başkanlığına sunduklarını bildirdi. İnfaz yasası ile ilgili de bir flaş gelişme yaşandı. Muş, infaz yasasının raftan indiğini ve haftaya yapılacak görüşmelerin ardından Meclis'e geleceğini söyledi.
''İNFAZ DÜZENLEMESİ 3. YARGI PAKETİ'NDE OLACAK''
Yargı Strateji Belgesi kapsamında daha önce 1. Yargı Paketi'nin sunulduğunu hatırlatan Muş, "Şu anki 2. Yargı Paketi oluyor. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'ndaki değişiklik 2. Yargı Paketimiz." ifadesini kullandı.
İnfaz düzenlemesinin 3. Yargı Paketi'nde olacağını bildiren Muş, "İnfaz düzenlemesiyle alakalı son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Mecliste önümüzdeki hafta diğer siyasi parti gruplarıyla görüşmeler yapacağız. Onlarla görüştükten sonra teklifimizi nihai hale getirip Meclis Başkanlığına sunacağız." diye konuştu.
CEZA İNFAZ YASASI YOLDA MI?
Hürriyet'ten Oya Armutçu ve Gizem Karakaş’ın haberine göre, Hükümet yaklaşık 300 bin mahkûmun bulunduğu cezaevlerinde corona virüsü salgını riskine karşı, uzun süredir üzerinde çalışılan infaz düzenlemesini süratle çıkarmaya hazırlanıyor.
Edinilen bilgiye göre toplantıda Erdoğan, 18 yıldır bir infaz düzenlemesi kararının alınamadığını anlatarak, “Bir infaz düzenlemesi yapıyoruz. Süreç bizi buraya getirdi” dedi. Koronavirüs dolayısıyla cezaevlerinin boşaltılması tartışmalarının da gündeme geldiği toplantıda Erdoğan, sürecin getirdiği zorunluluklara işaret etti. Erdoğan, “Bu bedeli bir kişinin affıyla da bin kişinin affıyla da ödeyemeyiz. O yüzden geniş tutulmalı. Bu işi bir an önce çözün” talimatını verdi.
BU SUÇLAR ASLA GİRMESİN
Erdoğan toplantıda, TCK’daki cezasızlık düzenlemesinin aynı kalmasını ve “Cinsel suçlar, kasten adam öldürmek, uyuşturucu madde ticareti, örgütlü suçlar, terör suçlarını işleyenler ile mükerrirlerin (tekrar suç işleyenler)” kapsam dışı bırakılmasını istedi.
Hürriyet’in ayrıntılarına ulaştığı taslakla cezasızlık algısı ortadan kaldıracak şekilde bir ay hapis cezası alan bile belirli bir süre cezaevinde kalacak.
KİMLERİ KAPSIYOR?
Cinsel, uyuşturucu, örgütlü, terör suçlarını işleyenler ile mükerrirler (tekrar suç işleyenler) hariç cezaların infazı 2/3 (yüzde 67) yerine 1/2 (yüzde 50) olarak uygulanacak. Cezaevinde kalınacak sürenin 5’te 1’i denetimli serbestlikte geçirebilecek. Doğum yapan bir kadın, doğumun üzerinden 1.5 yıl geçmeden cezaevine konulamayacak. 70 yaşın üzerindekiler 2 yıl ve altındaki cezalarını, 75 yaşın üzerindekiler ise 4 yıl ve altında kalan cezalarını konutta çekecek. Taslak ana hatlarıyla şöyle: Bir yıllık otomatik denetimli serbestlik mekanizması sona eriyor. Örneğin 1 ay hapis cezası alan kişi de artık 12 gün cezasını açık cezaevinde geçirecek.
HAFTAYA MECLİS'TE
Mahkemelerin verdiği cezaların 2/3’ü (yüzde 67’si) yerine 1/2’si (yüzde 50’si) kapalı cezaevinde çekilecek. Doğum yapan kadınların aldıkları ceza 3 yıl ve altında ise bu ceza konutta infaz edilecek. Koşullu salıverilme süresinde herhangi bir yeni suçtan örneğin 1 yıl ceza alan bir hükümlünün, koşullu salıverildiği süreden sadece 2 yılı yanacak.
İnfaz düzenlemesiyle ilgili teklifin, bu dönemde Meclis gündemine getirilmesine muhalefetin de tepki göstermeyeceği, engel olmayacağı düşünülüyor. Düzenlemeye önümüzdeki hafta son şeklinin verilmesi ve ardından muhalefete sunulması planlanıyor.
70 YAŞA EVDE İNFAZ
Mevcut sistemle 70 yaş üzerindekilerin 1 yılın altında kalan cezalarının evde infazı mümkün. Bu süre şimdi 2 yıla çıkarılacak. 75 yaş ve üzerindekiler için ise 3 yıl olan süre ise 4 yıla yükseltilecek. Cezaevinde hayatını yalnız idame ettiremeyeceğine dair Adli Tıp Kurumu tarafından rapor verilen kişiler 3 yıla kadar olan cezalarını konutta infaz edebilecek.
GECE İNFAZ VE HAFTA SONU İNFAZI
Gece infazı ve hafta sonu infaz usullerine işlerlik kazandırılacak. Mevcut sistemde 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılanların cezalarını hafta sonu ya da gece çekmesine olanak var. Ancak 1 yıllık denetim süresi nedeniyle 6 ay ceza alanlar hiç cezaevine girmediği için bu sistem işletilemiyor. Taslakta 6 aylık süre 1 yıla çıkarılıyor. Taksirle işlenen bir suç kapsamında verilen cezalarda ise bu süre 2 yıl olarak belirlenecek. Bu sürenin altında ceza alanlar talepleri halinde cezalarının infazını hafta sonu ya da geceleri cezaevinde girerek çekebilecek.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum