Bilim insanları lösemi için çığır açan bir tedavi yöntemi geliştirdi

ABONE OL

Kanser türlerinden olan kan kanseri ya da lösemi, birçok insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Tıp dünyasının üzerinde yoğunlukla uğraştığı ve tedavi yöntemi aradığı bu kanser türünde yeni bir yol kat edildi ve tedavi yöntemi geliştirdi. İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Kanser en basit tabirle normal hücrelerin kontrolsüz büyüyen ve bölünen kötü huylu hücrelere dönüşmesidir. Bununla birlikte, tek bir hastalık değil, 100'den fazla farklı ve ayırt edici hastalık grubudur ve lösemi veya kan kanseri bunlardan sadece biridir.

Lösemi, kemik iliği gibi kan oluşturan dokularda başlar ve kan dolaşımına giren çok sayıda anormal kan hücresinin üretilmesiyle sonuçlanır. Lösemiye tam olarak neyin neden olduğu bilim adamları tarafından hala tam olarak anlaşılamamasına ek olarak, tedavisi de karmaşık olabilir. Diğer değişkenlerle birlikte tamamen hastanın sahip olduğu lösemi türüne bağlıdır. Bununla birlikte, tedavinin etkinliğine yardımcı olacak yöntemler ve kaynaklar mevcuttur.

Şimdi ise yakın zamanda yapılan bir araştırma löseminin tedavi yöntemlerine katkı sağladı. The Jerusalem Post tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, İspanya'nın Barselona kentinden İspanyol ve İsrailli bilim adamlarından oluşan bir ekip tarafından yürütülen çalışma, yüksek oranda çoğalan lösemi hücrelerini, haberci RNA'larının kimyasal modifikasyonlarını değiştirerek normal zararsız hücrelere döndürmeyi başardı.

Bir kanser hücresini kanserli olmayan bir hücreye dönüştürmek

Kanser ve sağlıklı hücrelerin kötü huylu hücrelere dönüştürülmesi konusunda çok fazla araştırma yapılmış olmasına rağmen, bilim adamları şimdiye kadar tam tersi bir sürecin olasılığı hakkında çok az şey biliyorlardı. 

Ekip, Jerusalem Post'a yaptığı açıklamada, "İnsan tümörlerinin ilaçların etkisinden kaçması gereken bir stratejinin, görünüşlerini değiştirerek benzer başka bir kansere dönüşmek, ancak kullanılan ilaca karşı duyarsız olmak olduğunu biliyoruz" dedi. "Örneğin, lenfoid soyunun lösemileri, tedaviden kaçmak için miyeloid suşuna değiştirilir."

Bu doğrultuda bilim insanları, lösemi hücrelerinin makrofaj adı verilen zararsız bağışıklık hücrelerine dönüştürülebileceği bir in vitro model üzerinde çalıştılar. Ve kötü huylu hücrelerin makrofajlara dönüşmesi, haberci RNA'larında meydana gelen kimyasal değişikliklerde bir revizyona neden oldu. Bu moleküllerde birbirine bitişik iki kimyasal bağın oluşturduğu açı değişimi, lösemiyi tanımlayan proteinlerin kararsız hale gelmesine ve makrofajların ortaya çıkmasına neden olur.

Umut verici bir gelişme

Dr. Manel, "Bu hedefe karşı ilk klinik öncesi ilaçlar, malign kan hastalıklarının deneysel modellerinde zaten geliştirildi, bu nedenle bu yeni ilaçların kanser tedavilerinde, özellikle lösemi ve lenfomalarda neden yararlı olabileceğine dair başka bir neden sunuyoruz" dedi. Barselona Üniversitesi'ndeki Josep Carreras Lösemi Araştırma Enstitüsü başkanı olan Esteller.

Bulgular henüz bir hasta üzerinde test edilmedi. Ancak lösemi tedavisi için oldukça umut verici ve yeni bir yaklaşımın daha fazla araştırılması için cesaret verici. Kim bilir belki de lösemi hücrelerini kanserli olmayan hücrelere dönüştürmek kanseri yenmek için yeni tıp yöntemi olacaktır.

Çalışmanın sonuçları Leukemia dergisinde yayınlandı.