Çin, 4,8 trilyon dolarla dünyanın en büyük imalatçı ülkesi oldu

ABONE OL

Çin'in, dünyanın en büyük imalat ülkesi konumunu art arda 11 yıldır sürdürdüğü bildirildi.

Reklam
Reklam

Çin Sanayi ve Bilişim Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, Çin’in 31 trilyon 300 milyar yuanlık (4 trilyon 840 milyar dolar) endüstriyel katma değerle 11 yıldır dünyanın en büyük imalat ülkesi olduğu kaydedildi.
 Çin Sanayi ve Bilişim Bakanı Xiao Yaqing, bugün düzenlenen basın toplantısında, Çin’de yapılan imalatın, dünya toplamının yaklaşık yüzde 30’una tekabül ettiğini belirtti. Bakan Xiao, 2016-2020 yıllarını kapsayan 13. Beş Yıllık Plan döneminde Çin’de ileri teknolojili imalat sanayisindeki yıllık ortalama katma değer artışının yüzde 10,4’e ulaştığını, bunun ülkede elde edilen endüstriyel katma değerin ortalama yükselişinin 4,9 puan üzerinde olduğunu ifade etti.
 Yeni enerjili araç sektörü gelişecek
 Çin’in yeni enerjili araçların gelişmesini teşvik etmeyi sürdüreceğini belirten Xiao, “Geçen yıl, Çin Devlet Konseyi, 2021-2035 yıllarını kapsayan, yeni enerjili araçların nitelikli gelişmesinin hızlandırılmasına dair bir genelge yayımladı. Çin, yeni enerjili araçların üretimi ve satışı bakımından altı yıldır dünyada ilk sırada bulunuyor. Ancak yeni enerjili araç piyasasındaki rekabet çok şiddetli. Teknoloji, kalite ve tüketici hassasiyeti gibi çözülmesi gereken birçok sorun var. Ülkede, piyasa talebi ve özellikle tüketicilerin tecrübeleri doğrultusunda standartlar yükseltilecek ve kalite denetimleri güçlendirilecek” dedi. Çinli bakan, yeni enerjili araçların, akıllı yollar, haberleşme ağları, şarj istasyonları ve otopark gibi tesislerin inşasıyla entegre şekilde geliştirileceği bilgisini verdi.
 Çip sektörünün geliri artacak
Açıklamasında çip sektörüne de değinen Xiao Yaqing, 2020 yılında Çin’in entegre devre satışlarından elde ettiği gelirin 884 milyar 800 milyon yuana ulaşmasının beklendiğini kaydetti. Xiao, Çin’in sektörde faaliyet gösteren işletmelere vergi indirimi gibi kolaylıklar sağlayacağına işaret etti.
 Çip sektörünün hem fırsat hem de tehditlerle karşı karşıya bulunduğuna işaret eden Xiao, ilgili endüstriyel zincirin ortaklaşa inşa edilmesinin ve gelişmesinin sağlanması için bu alandaki küresel işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.