Düğünlerde neden kına yakılır, anlamı nedir?

ABONE OL

Düğünlerde neden kına yakılır? Düğünde geline ve damada kına yakmanın anlamı ne? Düğünlerde kına yakmak neyi ifade eder? Düğünde kına yakma sebebi nedir? Geline damada neden kına yakılır? Türk kültüründe kına yakmak ne anlama gelir? Kına yakmak dinimizde İslamiyet'te var mı?

Reklam
Reklam

Düğünler, tüm kültürlerde olmazsa olmaz geleneklerden biridir. Hemen hemen dünyanın bütün ülkelerinde evlenen çiftler, hayallerini kurdukları muhteşem bir düğünle dünya evine girmek ister. Türk kültüründe de düğünlerin ayrı bir yeri vardı. Davullar, zurnalar, halaylar düğünlerin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Vazgeçilmezlerden biri de şüphesiz kına yakma olayıdır. Düğünlerde hem geline hem de damada kına yakıldığı hemen her düğünde görülen bir olaydır. Bazı vatandaşlar, kına yakma olayını görünce bunun anlamını ve sebebini merak eder. Biz de haberimizde düğünlerde kına yakmanın ne anlama geldiğini sizler için derledik. İşte düğünlerde kına yakmanın sebebi ve anlamı!

DÜĞÜNLERDE NEDEN KINA YAKILIR?

Kına yakmak Türk Kültüründe oldukça önemli ve düğünlerin olmazsa olmazlarından biridir. Kına yakmak gelin ve damadın birbirlerine sevgili olması ve ömürlerini birbirlerine adanması için yapılır. Kına, Türk kültüründe çiftlerin kötülüklerden ve nazarlardan da korunması adına yakılır. Ayrıca düğüne gelen misafirlere kına yakmak da geleneklerden biridir ve o mutlu güne şahitlik etmiş olmalarını sembolize eder.

KINA YAKMAK DİNİMİZDE VAR MI?

Kına yakmanın dinimizde de yeri vardır. İslam dininin Peygamberi Hz. Muhammed (sav)’ın bu konuda hadisleri de vardır.
(Kına yakın. Zira güzelliğinizi, gençliğinizi ve nikah sevginizi artırır.) [Ebu Nuaym, Bezzar]
(İlk kına yakan İbrahim Peygamberdir. Siyahla ilk boyanan da Firavun’dur.) [Deylemi]
(Kocası ölen kadın [iddeti bitene kadar] süslü elbise giymez. Ziynet de takmaz, kına sürmez ve sürme çekmez.) [Müslim]
(Boyanmanın en iyisi kına ile olandır.) [Deylemi]

düğünlerde neden kına yakılır düğünlerde kına yakma anlamı ne düğünlerde geline neden kına yakılır damada neden kına yakılır