Dünyada buğday stoku bitti mi, gıda kıtlığı mı geliyor?

ABONE OL

Son zamanlarda uzmanların buğday stokunun azaldığı yönündeki açıklamaları üzerinde, dünyadaki birçok ülkede endişe artmaya başladı. Peki, buğday stoku gerçekten azaldı mı? Hindistan buğday ihracatını neden durdurdu? İşte detaylar…

Reklam
Reklam

Dünyada baş gösteren koronavirüs salgının ardından, birçok ülkede üretimlerde aksama yaşanmış ve arz talep dengesi de buna bağlı olarak bozulmuştu. Koronavirüs salgını çıkan aşılarla birlikte kontrol altına alınsa da dünyada baş etmesi güç bir enflasyon ortaya çıktı.

Türkiye bu enflasyon çıkmazından en çok etkilenen ülkelerden biri oldu. Üretimin yavaşlaması, dünya nüfusunun artması ve arz talep dengesinin bozulmasının ardında bu kez de gıda kıtlığı gündeme gelmeye başladı. Dünyanın en büyük buğday ihracatı yapan ülkelerinden biri olan Hindistan, geçtiğimiz haftalarda aldığı kritik kararı dünyaya duyurdu. Hindistan, buğday ihracatının durdurulduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada, üretilen buğdayın kendilerine yetecek kadar olduğu vurgulandı.

Gelen bu haber ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın da etkisi ile tarım girdi maliyetleri yükselmeye başladı. Tarım borsalarında buğdayın tonu yükselmeye gitti.

Devletler dünya buğday stoklarının yıllık tüketimin yüzde 33’üne tekabül ettiğini belirtirken, Gro Intelligence Genel Müdürü Sara Menker söz konusu oranın aslında yüzde 20’ye indiğini iddia etti.

20 Mayıs Perşembe günü Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde konuşan Menker, uzun süredir gıda krizine dair ikazda bulunuyordu.

Gübre zamları ve kuraklık, tahıl tedarikini vuracak

Menker, büyüyen açlık tehdidi karşısında acilen tedbir alınması gerektiğine dikkati çekti. Artan ekin fiyatları milyonları riske atarken, kuraklık ve tırmanan gübre fiyatları önümüzdeki dönemde tahıl tedarikini daha da zorlaştıracak.

Menker, “Bu döngüsel değil. Bu sismik bir kriz. Bu bir nesilde bir kez yaşanabilecek ve jeopolitik dönemi dramatik şekilde etkileyebilecek bir vaka” değerlendirmesinde bulundu.

Hindistan ihracatı yasakladı, Ukrayna oyun dışı

100 milyon ton buğday hasat eden ve dünyanın en büyük 2’nci tahıl ambarı diye bilinen Hindistan mayıs ayından itibaren buğday ihracatına yasaklamıştı. Hindistan hükûmeti, kuraklık ve artan fiyatlar sebebiyle kendi tahıl ihtiyaçlarını karşılamaya öncelik verildiğini kaydetmişti.

Ukrayna’nın buğday hasadının savaş sebebiyle 30 milyon tondan 20 milyonun tonun altına gerilemesi bekleniyor.

buğday krizi gıda krizi 2022