Fırıncıdan zam tepkisi: Ekmek 2,5 TL olmalı!

ABONE OL

Son zamanlarda un ve birçok gıdaya zam gelmesiyle beraber ekmek fiyatları da merak konusu oldu. Kayseri'de 30 yıldır fırıncılık yapan Hamit Maraşlı, 'Unun zamlanması günler içerisinde değil, saat farkıyla bile değişim gösteriyor' dedi.

Reklam
Reklam

Kuraklık ve tarımda artan maliyetlerden dolayı buğday üretiminin düşmesi, un fiyatlarını da etkiliyor. Kullandıkları ham maddelerin zamlanmasından dolayı mağduriyet yaşayan fırıncı Hamit Maraşlı, “Ekmek fiyatlarına zam gelmeli. Yağlar, şekerler, unlar aldı başını gitti. Unun zamlanması günler içerisinde değil, saat farkıyla bile değişim gösteriyor. Bana un fiyatının 250 TL oluğunu söylediler. Üç saat sonra 300 TL’yi buldu dediler” diye konuştu

“EKMEK FİYATI 2,5 TL OLMASI LAZIM”

Fırıncı Hamit Maraşlı, ekmek fiyatlarının da değişiklik göstermesi gerektiğini söyleyerek, “Ekmek fiyatları şu durumda 2,5 TL olması lazım ama 2,5 TL kurtarmaz. Özel sektör ile kent ekmek 1,25 TL’ye satıyor. Biz bu durumda ne diyelim onlar büyük firma, bizler satamıyoruz, onlara bağlıyız” diye ifade etti. Sözlerine devam eden Hamit Maraşlı, grevi doğru bulmadığını söyleyerek, “Grev yapamayız. Halkı mağdur edemeyiz. Yapanları da haklı bulmuyorum. Kar ettikleri zaman güzelde, zam yapıldığı zaman grev mi olacak? En temel madde ekmek olduğu için halkı mağdur etmemek amaçlı grev yapılmamalı” dedi.

“DEVLETİMİZ İHRACATI KESERSE UN FİYATLARIMIZ DÜŞER”

İhracatın fazla olmasıyla iç esnafın zora sokulduğunu ifade ederek, “Devletimiz ihracatı keserse un fiyatlarımız düşer, fiyatlar yükselmez. Şuan ihracat çok fazla olduğu için ve dolarında yüksek olmasıyla içerideki uncularımız, büyük firmalar maalesef hep dışarıya veriyor. Şuan 3 işçi çalıştırmam gerekirken 1 işçi çalıştırıyorum. Kent ekmeğin ucuza satılması halk için önemli ama şuan onlar bile zarar ediyor. Belediyenin elinde çok kalem olduğu için kendi zararlarını kapatıyorlar. Biz zararı kapatamayız. Öyle bir şansımız yok” diye konuştu.

“EZİLEN BİZ OLUYORUZ”

Fırıncı Hamit Maraşlı, ekmek fiyatlarının devlet tarafından düzeltilmesi, un ve diğer gıdaların fiyatlarının yükselmemesi gerektiğini söyleyerek, “Çözüm olarak fiyatların yükselmemesi, durması lazım. Her işe el atılıyor, ama şuan fırıncılara hiç kimse el atmıyor.  Türkiye’de şuan en kötü mesleklerden bir tanesi fırıncılık mı desem bilemiyorum. Çünkü ezilen biz oluyoruz. Tabi ki asgari ücretlilerde eziliyor. Ona saygı duyuyorum ama fırıncı olarak bizim fiyat alamıyor oluşumuz sıkıntı oluyor. Devletin elinden geçiyor bu fiyatlar” şeklinde konuştu.

“KAYSERİ’DE KÜÇÜK ESNAF BİTTİ”

Zamları gerekçe göstererek ekmek üretiminin yarıya düşürülmesini haklı bulmayan Maraşlı, “Üretimi yarıya indirmeyi düşünemeyiz. Böyle bir düşünceye ben karşıyım. Kar etmeyebilirsin ama zararda etmezsin. Sadece kar dan feragat etmiş olursun. Çok bir zararı olmaz. Bugün aldığımızı yarın alamıyoruz doğru, ona bir şey dediğim yok ama o yönden zararı olmaz” dedi.

Son olarak, Kayseri’de küçük esnafın bittiğini dile getirerek, “Büyük şirketler makineli sistem olduğu için kapasiteleri fazla, 50 - 100 bin ekmek çıkarabilirler ama bu işi 10 kişi ile yapıyorlar. Onların maliyetleri olsa bile yine de sürüm ile ayarlayabiliyorlar kendilerini. Biz de öyle bir şey yok. Küçük esnafız. Kayseri’de küçük esnaf bitti. Ekmek fiyatı konusunda ilk yer olarak Kayseri, fiyat indirir. Türkiye’nin hangi iline giderseniz gidin fiyat indirimi 1 hafta sürer İkinci haftadan sonra değişir. Ama Kayseri’de ekmek indirimi oluğu gibi kalır. Devletimiz elinden geleni yapacak” diye konuştu.​​​​