Hamilelik belirtileri nelerdir, hangi durumlar hamileliğe işarettir, hamileliğin ilk belirtileri?
Hamile olduğundan şüphelenen kadınlar, bazı belirtiler sonrasında test yapmadan hamile olup olmadığını sorguluyor. Test yapmadan belirtiler neticesinde bu duruma karar vermek ve sonuca ulaşmaya çalışmak doğru mudur? Hamilelik belirtileri nelerdir, hangi durumlar hamile olduğunu gösterir? Test yapmadan hamile olup olmadığınız nasıl anlaşılır? İşte detaylar…
Birçok kadın, karşı cinsle cinsel ilişki yaşadıktan sonra hamile kalıp kalmadığını merak eder. Özellikle doğum kontrol hapı kullanmadan gerçekleşen bir ilişkinin sonucunda, hamilelik de merak konusu bir durumdur. Hamile olup olmadığını test yapmadan öğrenmek isteyen kadınlar da belirtilerden yola çıkarak bu durumun cevabını bulmaya çalışıyor. Hangi durumlarda hamile olduğunuzu öğrenebilirsiniz? Hamile olduğunuzu belirten durumlar, belirtiler nelerdir? Bir kadının hangi belirtileri hamileliğe işarettir? İşte merak edilen sonuçların cevapları…
Hamilelik belirtileri nelerdir?
Hamileliğin erken belirtilerini biliyor musunuz? Bulantıdan yorgunluğa, ne bekleyeceğinizi bilin.
Klasik gebelik belirtileri ve semptomları
Hamileliğin en yaygın erken belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
Adet gecikmesi. Doğurganlık yaşlarınızdaysanız ve beklenen bir adet döngüsü başlamadan bir hafta veya daha uzun bir süre geçtiyse, hamile olabilirsiniz. Bununla birlikte, düzensiz bir adet döngünüz varsa bu belirti yanıltıcı olabilir.
Hassas ve şişkin göğüsler. Hamileliğin erken döneminde hormonal değişiklikler göğüslerinizi hassas ve ağrılı hale getirebilir. Vücudunuz hormonal değişikliklere uyum sağladığı için rahatsızlık muhtemelen birkaç hafta sonra azalacaktır.
Kusma olan veya olmayan mide bulantısı. Gündüz veya gecenin herhangi bir saatinde başlayan mide bulantısı, genellikle hamile kalmanızdan bir ay sonra başlar. Bununla birlikte, bazı kadınlar daha önce bulantı hisseder ve bazıları bunu asla yaşamaz. Hamilelik sırasında bulantı nedeni net olmasa da, hamilelik hormonları rol oynar.
Artan idrara çıkma. Kendinizi normalden daha sık idrar yaparken bulabilirsiniz. Vücudunuzdaki kan miktarı hamilelik sırasında artar ve böbreklerin mesanenizde kalan ekstra sıvıyı işlemesine neden olur.
Yorgunluk. Yorgunluk, gebeliğin erken belirtileri arasında da üst sıralarda yer alır. Erken hamilelik sırasında, progesteron hormonu seviyeleri yükselir - bu sizi uykulu hissettirebilir.
Diğer hamilelik belirtileri ve semptomları nelerdir?
İlk üç aylık dönemde yaşayabileceğiniz daha az belirgin diğer belirtiler şunlardır:
Huysuzluk Erken gebelikte vücudunuzdaki hormonlar sizi alışılmadık derecede duygusal ve tuhaf hale getirebilir. Duygudurum dalgalanmaları da yaygındır.
Şişkinlik Erken hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler, adet döneminin başlangıcında hissettiğiniz gibi şişkin hissetmenize neden olabilir.
Işık lekesi Bazen az miktarda ışık lekesi gebeliğin ilk belirtilerinden biridir. İmplantasyon kanaması olarak bilinen, döllenmiş yumurta uterusun astarına yapıştığında olur - gebe kaldıktan yaklaşık 10 ila 14 gün sonra. İmplantasyon kanaması adet dönemi boyunca ortaya çıkar. Ancak, tüm kadınlar da görülmeyebilir.
Kramp Bazı kadınlar hamileliğin başlarında hafif rahim krampları yaşarlar.
Kabızlık Hormonal değişiklikler sindirim sisteminizin yavaşlamasına neden olur ve bu da kabızlığa neden olabilir.
İştahsızlık Hamileyken, belirli kokulara karşı daha duyarlı olabilirsiniz ve tat alma duyunuz değişebilir. Diğer hamilelik belirtileri gibi, yeme isteğinin azalması hormonal değişikliklere bağlı olabilir.
Burun tıkanıklığı Artan hormon seviyeleri ve kan üretimi, burnunuzdaki mukoza zarlarının şişmesine, kurumasına ve kolayca kanamasına neden olabilir. Bu, burun akıntısına veya tıkanıklığa neden olabilir.
Gerçekten hamile misin?
Ne yazık ki, bu belirti ve semptomların çoğu hamileliğe özgü değildir. Bazıları hastalandığınızı veya adet döneminizin başlamak üzere olduğunu gösterebilir. Aynı şekilde, bu semptomların çoğunu yaşamadan hamile kalabilirsiniz.
Yine de, bir dönemi kaçırırsanız ve yukarıdaki belirtilerden veya semptomlardan bazılarını fark ederseniz, evde hamilelik testi yapın veya sağlık uzmanınıza başvurun. Evde gebelik testiniz pozitifse, doktorunuzdan randevu alın. Hamileliğiniz ne kadar erken doğrulanırsa, doğum öncesi bakımınıza o kadar erken başlayabilirsiniz.
1. Adet döneminizi kaçırdınız
Hamileliğin ilk ve en güvenilir belirtilerinden biri kaçırılmış bir dönemdir.
Döngünüzü yakından takip etmezseniz de geç olup olmadığınızı belirlemek zor olabilir. Birçok kadının 28 günlük bir adet döngüsü vardır. Son döneminizden bu yana bir aydan uzun bir süre geçtiyse bir test yapmayı düşünün.
Stres , diyet , egzersiz veya belirli tıbbi durumlar nedeniyle döneminizin bazen gecikebileceğini veya atlanabileceğini unutmayın .
Ayrıca hamilelikten şüpheleniyorsanız akıntınıza dikkat edin. İmplantasyon sırasında yumurta rahim duvarının daha derine gömüldüğünden, ilk haftalarda hafif kanama veya lekelenme görülür. Renk, doku veya kan miktarındaki herhangi bir farkı not edin.
Kanama ve pozitif hamilelik testiniz varsa kadın doğum uzmanınıza danışın.
2. Kramplarınız var
İmplantasyon ayrıca adet kramplarına benzer bir his oluşturur. Erken hamilelikte, bu rahatsızlığı hissedebilir ve adet döneminizin yakın olduğunu düşünebilirsiniz, ancak o zaman asla gelmez.
Tanıdık geliyor mu? Test yapmayı deneyebilirsiniz. Hormon seviyeleri her kadına ve hamileliğe göre değişir.
3. Göğüsleriniz acıyor
Hamileliğiniz gittikçe daha fazla östrojen ve progesteron ürettiğinden, bu hormonlar bebeğinizin büyümesini desteklemek için vücudunuzda değişiklikler yapmaya başlar.
Artan kan akımına bağlı olarak göğüsleriniz daha büyük görünebilir ve hassasiyet yaşarsınız. Meme uçlarınız ağrıyor olabilir ve damarlar cildin altında daha koyu görünebilir.
Birçok kadın da adet dönemine kadar geçen günlerde meme hassasiyeti yaşadığından, bu belirtiler her zaman hamileliğin göstergesi değildir.
4. Farklı hissediyorsun
Kramplar ve meme hassasiyeti ile birlikte, erken hamilelik aşağıdakilere neden olabilir:
Mide bulantısı
İştahsızlık
Yorgunluk, tükenmişlik hissi
Sık idrara çıkma
Haftalar ilerledikçe, bu belirtiler kaybolmaya başlar. İlk üç aylık dönemde HCG seviyelerinizin hızlı yükselmesiyle belirtiler oluşur. Kendinizi tanıyorsunuz, bu yüzden vücudunuza iyi gözlemleyin. Herhangi bir olağandışı fiziksel belirti varlığında hamilelik testi için jinekoloğunuza başvurun.
Olası gebe kalma tarihinizi öğrenmek için son adet tarihinizin ilk gününü girerek gebelik hesaplama aracını kullanabilirsiniz.
Gebelik şüphenizi doğrulamak için bir randevu oluşturun.
Evde hamilelik testi hakkında yazımızı okuyarak doğru hamilelik testleri uygulamaları için daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Ayrıca, hafta hafta hamilelik belirtilerini inceleyebilir ve hafta hafta gebelik takibinizi yapabilirsiniz.