Hareketli her çocuk hiperaktif midir?
Günümüzde çocuklar hareketli ya da enerjikse, dikkati dağınıksa, yaramazlık yapıyorsa ilk akla gelen o çocuğun dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşadığı oluyor.
Günümüzde çocuklar hareketli ya da enerjikse, dikkati dağınıksa, yaramazlık yapıyorsa ilk akla gelen o çocuğun dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşadığı oluyor. Bunun doğru bir düşünce olmadığını, bu tanıyı koyabilmek için çocuk ve ergen psikologlar tarafından ruhsal ve bilişsel bir takım test ve ölçekler uygulanması gerektiğinin altını çizen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Psikolog Aysun Erol, “Çocuklar bazen yapıları gereği meraklı ve hareketli olabilir. Ebeveynleri çocuğa sınır çizmediği, çocuk endişeli veya depresif olduğu için de davranış sorunları gösterebilir” diyor.
Çocuğunuz diğer çocuklara göre daha mı hareketli ve bu hareketliliği onun çevresiyle olan ilişkilerini etkiliyor mu? Birçok şeyi unutuyor ya da onunla konuştuğunuzda dinlemiyormuş gibi mi davranıyor? Sabırsız mı ya da düşünmeden davrandığı için başına kötü şeyler geldi mi? Çocuğunuzun öğretmeninden okulda sıklıkla yaramazlık yaptığına ya da dersleri dinlemediğine dair şikayetler mi alıyorsunuz? Çocuğunuz okul ödevlerine başlamakta, sürdürmekte ve sonlandırmakta zorlanıyor mu?
DoktorTakvimi.com uzmanlarından Psikolog Aysun Erol, bu soruların yarısına bile “Evet” yanıtı verdiyseniz, çocuğunuzun dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) sorunu yaşıyor olabileceğine dikkat çekiyor.
İlk belirtiler erken çocukluk döneminde görülüyor
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun erken çocukluk dönemlerinde ilk sinyallerini verdiğini söyleyen Psk. Aysun Erol, DEHB’de görülen belirtileri dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik olarak üç ana başlıkta toplanabileceğini ve bu üç başlıktan birinin daha baskın olabileceğini belirtiyor. Kimi çocuklarda bu üç tip durumun aynı anda eşit derecede etkin olabileceğini hatırlatan Psk. Erol, dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüsellikte görülen durumları şöyle sıralıyor:Aşırı hareketliliğin bakın olduğu tipte;
Oturduğu yerde kıpırdanma, ellerin ayakların oynatılması
Gereksiz yere sağ sola koşturma, eşyalara tırmanma
Sakin bir biçimde oyun oynayamama ya da başka bir işle uğraşma
Belirli bir süre bir yerde oturamama, sürekli hareket etme
Çok konuşma
Dikkat dağınıklığın baskın olduğu tipte;
Dikkatin kolayca dağılması
Belirli bir işe ya da oyuna dikkat vermekte zorlanma
Dikkatsizlikten kaynaklanan hatalar yapma
Görev ve etkinlikleri düzenlemekte zorlanma
Ev ödevi, ders içi etkinlikleri gibi yoğun zihinsel çaba gerektiren işleri yapmaktan kaçınma
Başlanan işin yarım bırakılması
Kendisiyle konuşulurken, dinlemiyormuş gibi görünme
Günlük etkinliklerde unutkanlık
Etkinlikler için gereken eşyaları kaybetme
Dürtüselliğin (düşünmeden harekete geçme) baskın olduğu tipte;
Sorulan soru tamamlanmadan yanıt verme
Sırasını beklemekte güçlük çekme
Başkalarının sözünü kesme ya da oyunlarında araya girme
Sonucunu düşünmeden koşma, itme, çekme