İşte illere göre risk sıralaması ve koronavirüs risk haritası!
Kabine Toplantısı bugün gerçekleştirildi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kararlar açıklandı. Kademeli normalleşmenin başlamasıyla birlikte iller genelinde önemli kararlar alındı. Peki Düşük riskli iller hangileri? İşte Düşük riskli şehirler listesi
Düşük riskli şehirler listesi belli oldu. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan kararlar ve düşük riskli iller listesi...
Bugünkü kabine toplantımızda, normalleşme adımlarının prensipte nasıl atılacağı hususunu kapsamlı şekilde görüştük.
Buna göre, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha Pazar günü devam edecek.
Ülkemizin tamamında süren akşam 21 ile sabah 5 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması ise sürecek.
Okullar, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8’inci ve 12’nci sınıflarda eğitim öğretime açılacaktır.
Düşük ve orta riskli illerde, ilaveten ortaokullar ve liseler dâhil diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacaktır.
Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde ise, genel uygulamanın dışında, sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacaktır.
Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında, Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 7 ile akşam 19 saatleri arasında, yüzde 50 kapasiteyle sürdürebileceklerdir.
Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler, düşük ve orta riskli illerimizde, sabah 9 ile akşam 19 arasında faaliyet gösterebilecektir.
Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale döndürülecek, ihtiyaç halinde Valilikler farklı düzenlemeler yapabilecektir.
Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlarımızla ilgili düzenleme, düşük ve orta riskli illerimizde kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek riskli sınıftaki illerde ise sokağa çıkma süresi artırılacaktır.
Nikâh ve nikâh merasimi şeklindeki düğünler, düşük ve orta riskli illerimizde 100 kişiyi, yüksek ve çok riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve bir saati aşmamak kaydıyla yapılabilecektir.
Sivil toplum örgütleri, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları; düşük, orta ve yüksek riskli illerde, katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecektir.
Diğer hususlardaki uygulamaların nasıl olacağı, daha önce ifade ettiğim gibi, Valiliklerimizin başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurullarımız tarafından belirlenecektir.
Hedefimiz, mümkün olan en kısa sürede, ülkemizin tamamında “kontrollü normalleşme” sürecini tamamlamaktır.
Tedbirlerin uygulanmasıyla ilgili denetimler de, bu çerçevede daha sıkı ve kararlı şekilde yürütülecektir.
Salgın boyunca her konuda öncü ve örnek olan Türkiye’nin, kısıtlamaların gevşetilmesi ve inşallah tamamen kaldırılması hususunda da aynı başarıyı göstereceğine yürekten inanıyorum.
Düşük ve orta riskli iller hangileri?
Düşük riskli iller
Bingöl
Diyarbakır
Muş
Şanlıurfa
Bitlis
Batman
Mardin
Şırnak
Siirt
Hakkari
Van
Ağrı
Iğdır
Uşak
Orta Riskli iller
Manisa
Aydın
Denizli
Afyonkarahisar
Isparta
Eskişehir
Bursa
Bartın
Karabük
Çankırı
Ankara
Kırşehir
Nevşehir
Kastamonu
Çorum
Yozgat
Sivas
Adana
Kahramanmaraş
Gaziantep
Hatay
Malatya
Elazığ
Erzincan
Tunceli
Bayburt
Erzurum
Kars
Yüksek Riskli iller
Artvin
Ardahan
Kırklareli
Tekirdağ
İstanbul
Kocaeli
İzmir
Çanakkale
Muğla
Antalya
Karaman
Mersin
Niğde
Kayseri
Kırıkkale
Düzce
Bolu
Bilecik
Kütahya
Zonguldak
Çok yüksek riskli iller
Konya
Aksaray
Burdur
Ordu
Sinop
Samsun
Edirne
Balıkesir
Osmaniye
Adıyaman
Amasya
Tokat
Ordu
Rize
Trabzon
Giresun
Gümüşhane