Kayseri afet bölgesi olursa ne olur?

ABONE OL

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kayseri'de birçok yapı hasar almıştı. Hatay'da gerçekleşen 6,4'lük depremin ardından da Kayseri merkezli depremler yaşanmaya başladı. Kayseri'nin adeta beşik gibi sallanmasının ardından, kentin afet bölgesi ilan edilmesi gündeme geldi. Peki, Kayseri afet bölgesi olursa ne olur? Kayseri afet bölgesi ilan edildi mi? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Kahramanmaraş'da 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından 11 il bu afetten etkilenmiş ve depremde ağır yara alan bu iller, afet bölgesi ilan edilmişti. Akabinde ise Hatay'da 6,4'lük bir deprem daha meydana gelmiş, söz konusu tüm depremlerde de gerek Kayseri'nin şehir merkezi gerekse depremin merkez üssüne yakın taşra ilçeleri, depremde hasar almıştı.

Daha sonra ise Kayseri'nin İncesu ve Hacılar ilçe merkez üssü olmak üzere 4,4 ve 4,9'luk depremler meydana gelmiş, ayrıca orta ölçekli sallantılar da kentte etkili olmuştu. Yaşanan bu depremlerin ardından Kayseri'nin şehir merkezinde 800'ün üzerinde yapı ağır hasarlı olarak kayıtlara geçti.

Depremlerin ağır hasarlı bina sayısını artırması, Kayseri'nin afet bölgesi ilan edilmesi konusunu gündeme getirdi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu ile telefonda bir görüşme gerçekleştirerek Kayseri'nin afet bölgesi ilan edileceğini açıklamıştı.

Peki Kayseri afet bölgesi olursa ne olacak? 

İlanın ardından bölgede yaşayan kişilerin, hasarları ile karşı karşıya kaldıkları süreçte destek almaları mümkün olacak.

Tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödenecek. Binaların yıktırılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildirilecek. (Mal sahibinin bu karara 3 gün içinde itiraz etme hakkı bulunabilir.)

Bütün sağlık hizmetleri, o bölgedeki herkese ücretsiz verilecek. Devlet hastanelerinin yanı sıra, özel hastanelerde bulunan hastalara da ücretsiz bakılır.

Esnaflar için bütün bankalarda faizsiz kredi imkânı sağlanabilir.

Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenecek yardımları yapmakla zorunlu tutulur.

Yapılardaki hasarı tespit etmek için, gerekirse bütün illerden teknik heyetler görevlendirilir.

Bunun için ilgili bakanlıklar, hükümet tarafından bölgede görevlendirilir.

Kamu personellerine düzenli bir şekilde yolluk, harcırah, avans ödenir.

Bölgedeki her bir ailenin ve her bir bireyin psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirilir.

Bütün binalar ve yapılar için ayrı ayrı hasar tespit raporu düzenlenir. Hazırlanan hasar tespit raporlarına 30 günlük itiraz hakkı bulunur. Hasar görmüş binaların tamiri yapılıncaya kadar içine girilmesine izin verilmez. Evleri yıkılmış veya zarar görmüş yurttaşlara yeni ev tahsis edilir. 

Bütün şirketlerin, esnafların veya kişilerin devlet birimlerine ve bankalara olan borçları silinir veya borç süresi uzatılır. 

Eğitimi aksayan öğrencilere ek sınav imkânı sağlanır ve merkezi sınavlarda (YGS-LYS, SBS, ALES gibi) öğrencilere ek puan verilir.