Kayseri'de bulunan fosiller 7,5 milyon yıl öncesine ait
Kayseri'de 2018'de bir çobanın fosil kalıntısı bulması üzerine başlatılan kazılarda bugüne kadar 7,5 milyon yıllık olduğu belirlenen toplam 822 adet fosil bulundu. Kazı çalışmalarında yer alan Antropoloji Bilim Dalı öğrencisi Oğuzhan Köylüoğlu, 'Genellikle fil, gergedan, zürafa, atgiller ve boynuzlu hayvanlara ait fosil kalıntılarına rastlanıyor' dedi.
Kayseri'de çoban Murat Adıyaman, 2017 yılının Eylül ayında Taşhan Mahallesi'ndeki Yamula Barajı kıyısında keçi otlatırken kemik parçası buldu. Kemik parçasından alınan numuneler üzerinde yapılan incelemede, 7,5 milyon yıl öncesine ait izler bulundu. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın desteği ile kazı çalışması başlatıldı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu'nun öncülüğünde başlatılan çalışma kapsamında fil, üç toynaklı at, bovidae ve gergedana ait 7,5 milyon yıllık fosiller bulundu. Kazı çalışmaları daha sonra Barsama bölgesinde de devam etti. 3 yıldır yapılan çalışmalarda toplam 822 adet fosil bulundu. Bulunan fosiller Bilim Merkezine getirilip temizleniyor. Kayseri'ye kurulacak Fosil Müzesi'nin ardından bulunan fosiller burada sergilenecek. Kazı çalışmalarında yer alan Antropoloji Bilim Dalı öğrencisi Oğuzhan Köylüoğlu, "2018 yılında Ürgüp'te çalışma yaptıktan sonra bir çobanın fosil kalıntılarını bulması üzere buraya geldik. 2018’in eylül ayında da çalışmalara başladık. 2018’den beri çalışmalar devam ediyor. Hiç aralık vermeden çalışmalarımız sürüyor. 2 lokasyonda çalışıyoruz. Barsama’da genellikle at fosilleri bulunuyor. Orada yaklaşık 300 fosil bulundu ama bizim en önemli lokasyonumuz Yamula Barajının çevresindeki kalıntı yerleri oldu. Orada da 522 adet fosil bulundu. Genellikle fil, gergedan, zürafa, atgiller ve boynuzlu hayvanlara ait fosil kalıntılarına rastlanıyor” diye konuştu.
"FOSİLLER 7,5 MİLYON YIL İLE TARİF EDİLİYOR"
Bu yıl ki yapılan çalışmalara değinen Köylüoğlu, “Geçen sene fosillerimiz yoğunlukla Çevril ve Taşhan gibi yerlerde çıkıyordu. Bu sene genel olarak Hırka dediğimiz mevkide yoğunlaştık. Hırka mevkiinde bu yıl çok fosil çıktı. Gelecek seneki çalışmalara da buradan başlamayı düşünüyoruz. Biz 2018'de bu alana başladığımızda önceden yurt dışında olan bir jeolog arkadaşımızın önceden burada çalışmasıyla toprağın yaşını biliyoruz. Jeolog arkadaşımızın burada çalıştığı süre zarfında bu toprak yaşının yaklaşık 7,5 milyon yıllık olduğu belirlendi. Dolayısıyla fosillerde 7,5 milyon yıl olarak tarif ediliyor" ifadelerini kullandı.