Memur sakal bırakabilir mi 2022?
Son zamanlarda Türkiye gündeminde geniş yer tutan konulardan biri memurlar. Bazı memurların sakal bırakma konusu da gündemde tartışılıyor. Peki, memur sakal bırakabilir mi? 2022 yılında memur sakal bırakabilir Yargıtay kararı var mı? Memura sakal serbest mi?
Sakal, bazı erkeklerin makyajı olarak görülse de birçok kişi de sinek kaydı tıraş olduğu zaman kendisini daha rahat hissediyor. Birçok erkek, sakalsız olduğu zaman aşırı rahatsız da olabiliyor. Böyle durumlarda memuriyet konusu da sakal konusunda tartışmaların yaşanmasına neden olmaya başladı.
Bir memurun sakallı ve kravatsız işe gitmesiyle birlikte çıkan tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Sosyal medyada da geniş yer bulan tartışmaların ardından, memur sakal bırakabilir mi? sorusu bir kez daha gündeme gelmiş oldu.
Özellikle sakal bırakmak isteyen memurlar ise konuyu enine boyuna araştırmaya başladı. Sakal konusunda hassasiyeti olan kamu yöneticileri de bu konuda ne gibi yasal mevzuatın olduğunu araştırıyor. Bakalım sakal bırakma konusunda neler yaşanmış?
2021 YILINDA NELER YAŞANDI?
Cumhuriyet'te yer alan habere göre; İstanbul 10. İdare Mahkemesi, kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı olarak iş yerine sakallı ve kravatsız gelen Memur-Sen üyesi memurun eylemini, 'sendikal faaliyet' kabul etti ve kurumun memura verdiği 'uyarı' cezası iptal edildi.
EMSAL TEŞKİL ETTİ Mİ?
İdare mahkemesinin bu kararının üst mahkemeler tarafından da kabul görmesi durumunda eğer sendika kararı da varsa memurların sakal tıraşı olmadan ve kravatsız olarak iş yerine gelmesinin önü açılacaktı. Ancak mevzuattaki yasa değişmedi.
MEVZUAT NE DİYOR?
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık Ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’te yer alan 5. Maddenin b. bendinde bu durum şöyle özetlenmiştir:
“Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. (Danıştay İkinci Dairesinin 18/11/2020 tarihli ve E.:2017/665; K.:2020/3432 sayılı kararı ile iptal ibare: Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir), temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.”
Habertürk'ten Yasemin Güneri'nin haberine göre ise, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nde yer alan “sakal kesme” zorunluluğunun üst hukuk normlarına uygun olmadığına karar vermişti.
Bu karara yapılan karar düzeltme talebi de reddedildi. Böylece sakal kesmeyene artık ceza verilmeyecek. Karar düzeltme talebinin reddedilmesiyle birlikte, sakal resmen serbest hale gelmiş oldu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR