Otomobilde ÖTV kalkıyor mu, sıfır araçlarla ilgili flaş gelişme!

ABONE OL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından ÖTV ile ilgili açıklamaları gündeme bomba gibi düşmüştü. Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamalarının ardından ise flaş bir gelişme yaşandı. ÖTV kararı, bakanlar kurulundan alınarak tamamen Cumhurbaşkanı'na verildi.

Reklam
Reklam

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından bir video paylaşmıştı. Kılıçdaroğlu iktidara gelmeleri halinde, özellikle gençlerin ve dar gelirli vatandaşların alacakları ilk araçlarda ÖTV’yi kaldıracaklarını söylemişti.

Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamalarının hemen ardından ise Resmi Gazete’de ÖTV ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Yayımlanan Resmi Gazete’de, ÖTV yetkisi Bakanlar Kurulu’ndan alınarak Cumhurbaşkanı’na verildi. Gelen bu karar, gündemde geniş yer tuttu.

Kararda, "Bakanlar Kurulu" ibaresi "Cumhurbaşkanı olarak değiştirildi ve ÖTV (II) sayılı listede önceki uygulamada Bakanlar Kurulu'nun "motorlu araçların ÖTV oranlarını bir katına artırma veya sıfıra kadar indirme" yetkisi, Cumhurbaşkanınca "ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırma veya sıfıra indirme" olarak yeniden düzenlendi.

İlgili maddede yapılan diğer düzenlemeye göre, Cumhurbaşkanı ayrıca; belirlenen ÖTV ve matrah sınırları içinde kalmak şartıyla 87.03 GTİP numarasında yer alan motorlu araçlar için farklı matrah grupları oluşturabilecek, malların matrah grupları, motor gücü, cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirlemeye yetkili olacak.

Tebliğle ayrıca, "itfaiye öncü araçları" ÖTV kapsamından çıkarılırken, araçların bu kapsamda ÖTV'siz olarak teslimi için gerekli donanım özelliklerine ilişkin düzenleme yapıldı.