Pfizer ve BioNTech aşısı yaptıranlardan ölen sayısı açıklandı

ABONE OL

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısına ilişkin raporunu yayımladı. Buna göre, 38 bin kişinin katıldığı deneylerden 4'ü plasebo yani boş aşı grubundan olmak üzere 6 kişi yaşamını yitirdi.

Reklam
Reklam

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısına 53 sayfalık raporunu açıkladı.
Reuters'ta yer alan habere göre; aşının ilk dozun ardından yüzde 52 oranında etkili olduğu ve deneylere katılan 4'ü plasebo (boş aşı) grubundan olmak üzere 6 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Buna karşın FDA, aşının kullanıma onay verdi.
AŞI HANGİ YAŞ ARALIKLARI İÇİN GÜVENLİ?
Aşının ilk dozundan sonra koruma oranının yüzde 52 olduğu bildirilirken, ikinci dozdan sonra bu oran yüzde 94'e yükseliyor.
Ayrıca aşının 16 yaşından küçükler, gebe kadınlar ve bağışıklık problemi olan insanlar için güvenli olduğu sonucuna varmak adına eldeki verilerin yeterli olmadığı kaydedildi.
AŞIDAN KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?
Aşıyla ilgili dikkat çeken bir veri de raporda yer aldı. Buna göre 4'ü plasebo yani boş aşı grubundan olmak üzere 6 kişi yaşamını yitirdi. Deneylere toplamda 38 bin kişi katılmıştı. Bu kişilerden birinin obezite ile damar sertliği yaşadığı ve ilk dozdan üç gün sonra hayatını kaybettiği belirtildi. Ancak FDA'dan yapılan açıklamada, bu ölümlerin koronavirüsün yol açtığı normal ölüm oranlarıyla tutarlı olduğunu bildirdi.
Ayrıca FDA yayımladığı raporunda aşı için acil kullanım onayı verdi. İngiltere de geçtiğimiz günlerde aşının yaygın kullanımı için onay vermişti. Onayın ardından ilk aşı dün 90 yaşındaki Margaret Keenan'a yapılmıştı.
AŞI VERİLERİ HACKER'LAR TARAFINDAN ÇALINMIŞTI
Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech, Avrupa İlaç Ajansına siber saldırı düzenleyen hacker'ların koronavirüs aşısı sunum verilerine yasa dışı olarak erişim sağladığını bildirmişti. Şirketler tarafından yapılan ortak açıklamada, EMA tarafından ajansın bir siber saldırıya maruz kaldığı ve Pfizer ve BioNTech'in Kovid-19'a karşı "BNT162b2" adlı aşı adayının sunumuyla ilgili bazı belgelere yasa dışı bir şekilde erişildiği konusunda bilgilendirildikleri belirtilmişti.