Ramazan'da pastırma ve sucuk fiyatlarında artış olacak mı?

ABONE OL

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, yaklaşan Ramazan ayı öncesinde düzenlediği basın toplantısında sucuk ve pastırma fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Bağlamış, et zamlarının fırsatçılıktan kaynaklanmadığını söyledi. Bağlamış, Ramazan boyunca da tüketicinin yeni zamlarla karşılaşmaması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, pastırma, sucuk sektörüyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Ramazan ayı öncesi sucuk ve pastırmada yüzde 15-20 civarında zam olduğunu belirten Başkan Bağlamış, bu zammın maliyet kaynaklı olduğunu aktardı.

Esnafın fırsatçılık yapmadığını vurgulayan Bağlamış, “Sucuk kilogram fiyatı 120 lira iken 150 liraya pastırma kilogram fiyatı 240 lira iken 300 liraya yükseldi. Ramazan ayında pastırma ve sucuk fiyatlarında yeni bir artış beklenmemektedir. Kırmızı et fiyatlarını değerlendirirsek maliyet piyasa arasındaki denge besici aleyhine daha da bozulmuştur.2021 yılı kırmızı et sektörü açısından zorlu ve sabır içeren bir süreç olmuştur. Her ne kadar kırmızı et üretimi 2021 yılındaki gelişmeler yönüyle değerlendirilecek olsa da 2018 yılından bugüne kadarki süreci dikkate almamız gerekiyor. Çünkü 2021 yılı et sektöründeki bu durum 2018 de başlayan sürecin devamı niteliğindedir. 2018 yılında yapılan kırmızı et üretimi önceki yıllara oranla daha yüksek gerçekleşmiş ve piyasa fiyatları üretim arzı fazlalığından dolayı son çeyreğinde maliyetinin altına düşmüştür. Üreticinin zararını düşürmeye yönelik et ve süt kurumu müdahale alımlarına başlamış yüzbinlerce büyükbaş kesim on binlerce ton eti stoklamaya başlamıştır” dedi.

"KARGAS FİYATLARI YIL BOYUNCA PİYASANIN ALTINDA SEYRETMİŞTİR"

2019 yılının besiciler açısından olumlu olmadığını ifade eden Bağlamış, “Et ve süt kurumu müdahale alımları bu yılın büyük bölümünde de devam etmiştir. Devletin bu çabası üretici açısından tam bir çözüm sağlayamamıştır. Üretici bütün umutlarını 2020 yılına taşımış ancak daha yılın başında pandeminin patlak vermesi bütün umutları suya düşürmüş ve talep darlığı nedeniyle et fiyatları sürekli maliyetin altında kalmıştır. Son üç yıldır kazanamayıp zarar eden besicilerimiz 2021 yılına gelindiğinde maliyet ve piyasa arasındaki denge yine besici aleyhinde daha da olumsuz etkisini göstermiştir. Sonuç olarak piyasalardaki kargas fiyatları yıl boyunca piyasanın altında seyretmiştir” ifadelerini kullandı.

"ESANAFIMIZ FIRSATÇILIK YAPMIYOR"

Et maliyet hesabı yapan KTB Başkanı Bağlamış, “Et ve Süt Kurumu, kırmızı ete yüzde 48, beyaz ete yüzde 15 oranında zam uygulamıştır. Esnafımız 80 liraya karkas aldığı zaman yüzde 25 civarında kemik ve fire oranıyla maliyetler elde etmektedir. Bunları hesaba koyduğumuzda esnafımız fırsatçılık yapmamış oluyor. Ramazan ayında herkesin evine et ve et ürünlerinin girmesini canı gönülden istiyoruz. Kayseri Ticaret Borsası olarak kırmızı et fiyatlarındaki artışları ramazan ayında inşallah stabil olacağını, daha fazla artış olmayacağını umut ediyoruz. Kırmızı et üretiminin yüzde 70-75 civarı yem girdilerinden oluşuyor. Geçen yıl 70 lira olan bir torba yem şu anda 280 lira. Yüzde 150, 200’e yakın bir artış var. Et fiyatları ise geçen yıla oranla yüzde 100 gibi bir artış oldu. Şu anda üreticiler bu fiyatlarla bile zarar ediyorlar ama en azından Ramazan ayında vatandaşlarımızın evine et girsin diye fiyatların artmaması noktasında Kayseri Ticaret Borsası olarak gayretlerimiz var” dedi.

BENZER HABERLER

Bir dilim pastırmanın fiyatı 3,5 TL'ye çıktı!

Pastırma ve sucuk fiyatlarında yeni zam beklentisi

Sucuk ekmek yeme yarışmasına yoğun ilgi

Afyonkarahisar mı Kayseri mi? Sucuk tartışması yeniden alevlendi!

recep bağlamış pastırma sucuk fiyatları