Restoranlardaki gıda atığına pandemi etkisi

ABONE OL

Pandemi evlerde gıda atığıyla ilgili farkındalığı artırırken restoranlarda gıda atığı miktarının artmasına neden oldu.

Reklam
Reklam

Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı’ya göre bunun nedeni; kısıtlamalardan dolayı işletmelerin standart satın alım ve üretim planlamalarının optimizasyonunu hızlı şekilde gerçekleştirememesi.
Pandemi, gıda atığı gibi global alanda kritik bir probleme hem olumlu hem de olumsuz olarak katkıda bulundu. Evlerde gıda atığına karşı farkındalık arttı ancak restoranlarda durum tam tersi gerçekleşti.
Her yıl 1.3 trilyon dolar değerinde gıda çöpe atılıyor. Pandemiyle birlikte evde geçirilen zamanın ve tüketimin artmasının tüketicilerde gıda atığı konusundaki farkındalığı da artırdığını belirten Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı, restoranların ise; kapanmalar esnasında mevcut gıda stoklarını artık kullanamadıkları, standart satın alım ve üretim planlamalarının optimizasyonunu hızlı şekilde gerçekleştirilemediği için kısa vadede gıda atığı miktarlarında artış olduğunu söyledi. Restoranların açılmasına izin verilmesi ile bu sefer de yeme-içme, paket servis ve gel–al hizmetlerine yönelik prosedürlerin değişmesi ve ek olarak tüketici taleplerinin de farklılaşmasının israfa katkıda bulunduğunu belirten Silahlı, “Yaptığımız saha çalışmaları esnasında özellikle işletmelerin bu değişen koşullar ve anlık tüketici alışkanlıkları sebebi ile ellerinde üretim fazlası ürün kaldığını gözlemledik.” dedi.
Ramazan dönemi boyunca sadece paket servis ve Gel-Al olarak çalışacak işletmelerin gıda israfını azaltmalarına yardımcı olacak yeni bir ürünü hayata geçirdiklerine değinen Silahlı; FAZLA Uygulaması ile restoran, kafe, pastane ve market gibi işletmelerin gün içinde satışını gerçekleştirememe riski olan üretim fazlası taze ve lezzetli ürünleri, son tüketiciye ön satış yaparak gün sonunda indirimli fiyatlarla kullanıcılarla buluşturuyor. Bu şekilde gıda satış noktaları gün sonunda ellerinde kalan ürünleri ile gıda kurtarma hareketinde yer alırken yeni müşterilere de erişim imkanı buluyor. FAZLA Uygulaması ayrıca fazla üretilen ürünler üzerinden işletmelerin finansal kazanç elde etmelerine ve atık oluşumuna bağlı karbon ayak izlerini en aza indirmelerine de olanak tanıyor. Eğer gıda israfına dur derken, çevresel ve sosyal etkinizi artırmak istiyorsanız, fazla.com üzerinden bizimle iletişime geçebilir, israfla mücadelede bizlerle birlikte yer alabilirsiniz.” şeklinde konuştu.
Fazla Gıda 2017 yılından bu yana yürüttüğü çalışmalarla 16 bin ton gıdanın kurtarılmasını sağladı. Kurtarılan bu gıdanın 3.675 tonu bağış operasyonları aracılığıyla 1 milyon 100 binin üzerinde ihtiyaç sahibine ulaşırken 1.050 tonunu yeniden satış modülü ile ekonomiye geri kazandırıldı. Kurtarılan gıdanın 3.325 tonu hayvan yemi üretiminde değerlendirilerek ekonomiye kazandırılırken, 7.950 tonu da biogaz tesislerinde değerlendirilerek elektrik enerjisine dönüştürüldü. Türkiye’de 36 şehirde, gerçekleştirilen 35 binden fazla gıda kurtarma operasyonları sayesinde 53 bin ton karbon emisyonu oluşumunun önüne geçerken gıda üretimi için kullanılan kaynakların da atık olmasının önüne geçerek 61 milyar litre su da kurtarıldı.