Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri Kayseri'de yaşatılıyor
Kayseri'de halıcılık ve çini işlemeciliği mesleğini devam ettiren Suat Barbaros, 'Bu mesleği yaşatmak adına devam ettiriyoruz, çaba sarf ediyoruz' dedi.
Geçmişten günümüze kadar süregelmiş el dokuması halı ve el işçiliği çiniler günümüzde yaşatılmaya devam ediyor. Kapalıçarşı’da halıcılık ve çinicilik mesleğini icra eden Suat Barbaros, “Baba mesleği olarak çocukluğumdan beri halıcılık ve çini mesleğini yapıyorum. Asıl mesleğimiz turizm ve sahil bölgelerinde de dükkanlarımız var. Kayseri’de de bu alanda açığın olduğunu biliyorduk. Bu açığı da biz tamamlayalım istedik. Konsept yarattık ve el işi göz nuru ürünlerimiz ile vatandaşların hizmetindeyiz. Çinilerimiz Kütahya’dan geliyor. Ürgüp’te yapılan sürahilerin, testilerin yapımında kullanılan çamurlar gibi özel çamurları var. Yaklaşık 30 bin derecede pişirilerek hazırlanıyor. Ondan sonra üzerlerine özel kalemleriyle el işçiliğiyle hazırlanıyor. El işlemeleriyle teker teker yapılıyor. Halıcılık mesleğini de yaşatmaya çalışıyoruz. Neredeyse öldü gibi bir şey. Şu an halı dokuyan arkadaşlarımız çok az sayıdalar. Belirli yörelerde dokunuyor. Biz de bu mesleği yaşatmak adına devam ettiriyoruz, çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.
"TURİSTLERİN ÇARŞIYA İNMELİRİNİ BEKLİYORUZ"
Turizme yönelik iş yaptıklarını söyleyen Barbaros, “Turistlik ürünlerimiz çoğunlukta. Bu yüzden ürünlerin fiyatları biraz yüksek. Burada memurundan işçisine, iş insanından öğrencisine herkese hitap edecek şekilde ürünler mevcut. Kayserimiz de turizm bakımından güzel ataklara başladı. Erciyes’imiz geçen sene yanılmıyorsam 3 milyona yakın turist ağırladı. Tabi bu gelen turistlerin çarşı içine inmelerini bekliyoruz. Bu konuda da büyüklerimizin bize yardımcı olmalarını ümit ediyoruz. Gelen turistler şehir merkezine inmiyor. Erciyes’te kayak yapıp, otelde kalıp gidiyorlar. Tarihi yerlerimizi tanıtmak adına çarşıya inmelerini bekliyoruz. İnşallah bunun biz öncülüğünü yapacağız” ifadelerini kullandı