Yasaklı köpek ırkı sahiplerine ceza kapıda: Son tarih 14 Ocak!
Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında güncellenen Hayvanları Koruma Kanunu ile birlikte, yasaklanan 5 köpek ırkıyla ilgili hayvan sahiplerinin gerekli önlemleri almaları zorunlu hale geldi. Kayseri Veteriner Hekimler Odası (KAVHO) Başkanı Akgün Ergül, söz konusu önlemlerle ilgili son tarih olan 14 Ocak'tan önce hayvan sahiplerinin harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile birlikte 'tehlike arz eden hayvan' olarak sınıflandırılan American Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio ve Japanese Tosa türlerine Tarım ve Orman Bakanlığının Aralık ayındaki genelgesiyle American Staffordshire Terrier ve American Bully de eklendi. Böylece söz konusu 5 cins köpek; kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamıyor. Ayrıca bu köpekler, halkın yoğun bulunduğu yerler, oyun alanları ve parklara da sokulamayacağı duyuruldu.
Yasaklı ırk hayvanların 6 ay önce güncellenen kanun ile belirlendiğini anımsatan KAVHO Başkanı Akgün Ergül, 6 ay içerisinde yasaklı ırk hayvanların veteriner hekim kliniklerinde kısırlaştırılması gerektiğini söyledi.
"KİMLİKLENDİRMEDE SON TARİH 14 OCAK"
Yasaklı ırklar dahil tüm sahipli hayvanların kimliklendirilmesi gerektiğini belirten Ergül, "Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nin (TVHB) Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile yapmış olduğu protokol çerçevesinde, yasaklı ırklar dahil olmak üzere tüm beslenen hayvanlara Avrupa standartlarında çip ve pasaport zorunluluğu getirilmişti. Böylece hayvanın sizin adınıza kaydı gerçekleştirilmiş oluyor. Fakat bu hayvanınızın yasaklı ırk statüsünden çıktığı anlamına gelmiyor. Bu işlemleri yapmayan tüm hayvan sahipleri, son gün olan 14 Ocak'tan sonra para veya hapis cezaları le karşılaşabilirler" ifadelerini kullandı.
"HERKES HAYVANINA SAHİP ÇIKMAKLA YÜKÜMLÜ"
Yasaklı ırk statüsündeki hayvanların kayıt altına alındıktan sonra hayvan sahiplerinin yükümlülüklerinin bitmiş olmadığına vurgu yapan KAVHO Başkanı Akgün Ergül, "Bu hayvanların sokakta ağızlık dediğimiz maskeler ve sağlam zincirler ile dolaştırılmaları lazım. Örneğin Gaziantep'teki olayda köpeğin ağızlığı olsaydı o kız çocuğu bu halde olmayacaktı. Neticede herkes sahip olduğu hayvanına bakmakla ve sahip çıkmakla yükümlüdür" diye konuştu.
Ergül, yasaklı ırkları besleyen hayvan sahiplerini uyararak, "Saldırıya uğrayan o küçük çocuk, hepimizin çocuğu olabilirdi. Bu yüzden yasanın bize tanımış olduğu ağızlık, zincir ve diğer tüm güvenlik tedbirlerini alırsak cezai müeyyidelerle karşılaşmamış oluruz" şeklinde konuştu.