Artık tüm sahipli hayvanlar kayıt altına alınacak

Temmuz ayında çıkan Hayvanları Koruma Kanunu ile birlikte sahipli hayvanların kayıt altına alınması zorunlu hale getirildi. Hayvan sahiplerine önemli bir görev düşüyor. Artık hayvan sahipleri; kedi, köpek, büyükbaş ve küçükbaş gibi birçok hayvanın kayıtlarını yaptırmak zorunda olacak. Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Artık tüm sahipli hayvanlar kayıt altına alınacak
15 Aralık 2021 - 13:54
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda 14 Temmuz 2021 tarihli değişikliklerle birlikte, tüm sahipli hayvanların kayıt altına alınması kararlaştırıldı. Hayvanların kimlikleri veteriner kliniklerinden alınabilecek ve hayvanlara kliniklerde çip enjekte edilecek.

Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, yürürlüğe giren kanun hakkında bilgi verdi. Kanunla birlikte hayvan refahının öncelendiğini belirten Ergül, "Normalde Tarım ve Orman Bakanlığımızın 5199 sayılı Kanun çerçevesinde sahipli ve sahipsiz hayvanların bakımı, beslenmesi, kısırlaştırmaları ve muayeneleri yürütülmektedir. Artık bunlar 14 Temmuz 2021 tarihinde çıkan kanunla düzenleme altına alındı. Bu kanunun en büyük avantajı hayvan refahını kapsamasıdır. Hayvan refahıyla birlikte sokak hayvanlarına yapılan her türlü kötü uygulamalar, hayvanlara işkence yapılması, belirli bir yerde kısıtlanması veya onların gezinmesiyle ilgili yaşam şartlarının kısıtlanması cezai müeyyide kapsamında olacak. Hayvan refahı; kedi ve köpek haricinde, gelincikten tutun büyükbaş hayvanlara kadar yapılan her türlü olumlu uygulamadır" dedi.

"TÜM SAHİPLİ HAYVANLAR KAYIT ALTINA ALINACAK"

Sahipli hayvanların kayıt sürecinin nasıl işlediği hakkında da bilgi veren Ergül, "7 ve 10 Aralık 2021 tarihlerinde ilgili kanunlarda ek düzenleme yapıldı. Türk Veteriner Hekimler Birliği ile Hayvancılık Genel Müdürlüğü arasında sözleşme yapıldı. Buna göre vatandaşlarımızın beslediği tüm sahipli hayvanlar kayıt altına alınacak. Aslında 2021 sonu itibarıyla kayıt zorunlu tutulacaktı, 1 sene daha uzatıldı. Vatandaşlarımız 31 Aralık 2022 tarihine kadar evlerinde besledikleri kedi ve köpekleri veteriner kliniklerimiz ile İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize getirdiği zaman çiplendirilmesini yapıyor ve kimliklerini verip kaydediyoruz. Önümüzde bir sene var. Eğer bu sene de işlemlerimizi yaptırmamış isek, Ocak 2023'ten sonra da evinde kedi ve köpek besleyen insanlar cezayla karşılaşabilir" şeklinde konuştu.

"HAYVANLAR SOKAĞA ATILAMAYACAK"

Hayvan sahiplerinin hayvanları gelişigüzel sokağa bırakmaları halinde cezai yaptırımlarla karşılaşabileceğini ifade eden Akgül, "Hiçbir canlı hediye edilecek ve satılacak bir materyal değildir. Yazları bir karne hediyesi olarak bir hayvan alınır, bağ bahçelere gidilir, kış mevsiminin gelip evlere dönülmesiyle bu hayvanlar sokağa atılırdı. Hal böyle olunca, çipli bir hayvanımızı dışarı bıraktığımızda, belediye ve güvenlik ekipleri çip okuyucuyla hayvanın üzerindeki çipi okutup, sahibinin kim olduğunu anlayabilecek ve sahipleriyle ilgili cezai işlem uygulanacak. Hayvanlarımızı kayıt altına alarak hayvanlardan insanlara bulaşabilecek kist hidatik gibi hastalıkların da önüne geçilmiş olacak" şeklinde konuştu.

Ergül, çip ve hayvan pasaportunun ücretine de değinerek vatandaşları bilgilendirdi: "Bakanlığımızın yapmış olduğu protokol neticesinde çip ve hayvan pasaportu ücreti 75 liraydı. Ancak Ocak ayından sonra bu ücret tarifesi güncellenecek. Bakanlıktan oda konseylerimize çip ve kimlikler geliyor ve bizler de kliniklerimize dağıtımlarını yapıyoruz. Çip ve kimliklerin maliyeti yüzde 100'e yakın artmış durumda. Muhtemelen ücreti 150 lira seviyelerine çıkabilir. Bakanlığımız Ocak ayı içerisinde güncel fiyatını göndermiş olacak."

"TERK ETMEKTENSE İRTİBATA GEÇSİNLER"

Ergül, vatandaşları sahip olduğu hayvanları terk etmemeleri yönünde uyararak, "Bir canlıyı beslemek sorumluluk ister. Çünkü ona karşı ailenizin bir ferdine olduğu gibi bir sorumluluğunuz var. Mamasını ve suyunu vermek, ihtiyaçlarını karşılaması için günde 2 defa dışarı çıkarmak gerekir. Bu bilincimiz varsa bir hayvan besleyebiliriz. Bir çocuğun dünyaya gelmesi, alerjik hastalıklar gibi durumlarda evde beslediğimiz canlıyı sokağa terk etmektense, belediyemize ve hayvanlarla ilgili kuruluşlarla irtibata geçebilirler, Molu ve Beştepeler'deki hayvan barınaklarına hayvanlarını bırakabilirler" diye konuştu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum