CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık'tan hızlı tren tepkisi

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, belgelerle Kayseri’nin Yüksek hızlı tren serüvenini anlattı. Adalet ve Kalkınma Partisi yetkililerinin her fırsatta Kayseri-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin bittiğini ve ihale aşamasına geldiğini ifade eden Arık, “Ocak ayında basınla bir araya gelip kredinin onaylandığını, ihalenin yapılacağı müjdesini verdiler. Bakana sordum, dış finansman kredi onayı beklediklerini söylediler. YHT AK Parti’nin elinde Yalan Hikayesi Treni oldu” diye konuştu.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık'tan hızlı tren tepkisi
11 Nisan 2022 - 13:13
Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kayseri’nin hızlı tren serüveninin Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yalan kronolojisi olduğunu söyledi.

2022’in ilk günlerinde AK Parti yetkililerinin 2021 Yılı Yatırım Değerlendirme Toplantısı adı altında düzenledikleri etkinlikte AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'nin yüksek hızlı trenle ilgili olarak “Kredi çalışmaları bitti” yönündeki sözleri üzerine Ulaştırma eve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yazılı soru önergesi verdiğini belirten Arık, “ Ocak ayında basınla bir araya gelip kredinin onaylandığını, ihalenin yapılacağı müjdesini verdiler. Bakana sordum, dış finansman kredi onayı beklediklerini söylediler. YHT AK Parti’nin elinde Yalan Hikayesi Treni oldu. AK Partililerin unvanları değişti, partileri değişti ama Kayseri’ye söylenen yalan hiç değişmedi. Mesela AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, hem başbakan hem Cumhurbaşkanı olarak Kayseri’ye söz verdi. Mesela AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özhaseki hem Büyükşehir Belediye Başkanı hem Çevre ve Şehircilik Bakanı, hem milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olarak söz verdi. Gelin AK Parti’nin Kayseri-Ankara Yüksek Hızlı Tren açıklamaları daha doğrusu AK Parti’nin Yalan Hikayesi Treni’ne bir göz atalım:

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2013 Haziran’ında partisinin İl Kongresinde Kayseri Yüksek Hızlı Tren ihalesinin yapılacağını belirterek, Kayserililerin en geç 2016’da hızlı trenle yolculuk yapacağını söyledi.

29 Kasım 2013’te Dönemi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri'ye yüksek hızlı tren getirilmesi için tüm milletvekilleriyle ortak çalışmalar yaptıklarını projenin yatırım programına alınması yönünde çaba harcadıklarını aktardı…

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş 29 Ocak 2014 tarihinde Kayseri Düşünce ve Atılım Derneği’nin (KAYSERİDER) yayın organı olan Kayseridergi’ye açıklama yaparak, 

“İnşallah hızlı tren hattı da 2023’e kadar bitecek”

27 Ekim 2014’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri’yi Sivas Ankara hattına bağlama kararı aldıklarını belirterek, müjde verdi.

26 Ekim 2014’te Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kayseri’de, “Kayseri'ye önümüzdeki yıl içinde Yerköy-Kayseri hızlı tren hattı için kazmayı vuracağız” dedi.

26 Ocak 2015’te AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, 26 Ocak 2015 tarihinde, Yüksek Hızlı Tren projesinin Yüksek Planlama Kurulu’nca kararının tamamlandığını ve yıl içinde ihalesinin yapılıp, temelinin atılacağını söyledi.

Karayel hızını alamadı, 18 Şubat 2015 tarihinde projenin yatırım programına alındığını ve ihalesinin 2015 yılında yapılacağını söyledi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de Karayel’e destek vererek, gelinen aşamanın Kayseri için mutluluk verici olduğunu açıkladı. Biraz da gaza gelip Nevşehir üzerinden Antalya’ya ikinci bir Yüksek Hızlı Tren projesini gündeme taşıdı.

20 Ekim 2015 tarihinde ise Kayseri’ye gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, kendinden öncekilerin projelerin tamamlandığı ve ihaleye çıkılacağı müjdeleri verdiğinden bihaber, projenin 2016 yılı sonunu kadar bitirilip ihaleye çıkılacağını müjdeledi.

25 Ocak 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2020’de hattın biteceğini müjdesini verdi.

3 Kasım 2017 tarihinde Plan Bütçe Komisyonu’nda sorumuzu yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Ankara-Kayseri hızlı tren projesi kayıtlara girmesi açısından önemli, proje bitti, aralık ayı içerisinde yapım ihalesine çıkacağız ve 143 kilometrelik Yerköy’e kadar olan kısmı zaten Ankara-Sivas içerisinde yapılıyor, 142 kilometrelik Yerköy’den Kayseri’ye kısmı da inşallah üç-üç buçuk yıl içerisinde bitirmiş olacağız, bu daha önce söylediğimiz bir ifadeydi” dedi.

11 Ocak 2018 tarihinde Kayseri gazetelerinin manşetinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin müjdesi vardı. “Kayseri-Ankara arası 1,5 saat olacak” diyen Özhaseki, 2018 yılının ortasında çalışmalara başlanacağını söylüyordu.

Şubat 2018’de Kayseri Valiliği’nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bu hattın bir bölümü Ankara-Yerköy hattıydı. 160 kilometrelik hattı ortak kullanacağız. Yerköy'den itibaren Şefaatli-Kayseri hattının 142 kilometresi elektrikli, çift hatlı ve sinyalli olarak projelendirildi. İnşallah 8 Mart'ta ihalesi yapıldıktan sonra da yapımı başlar.  Böylelikle 250 kilometre sürat yapacak bu trenlerle Kayseri'den Ankara'ya kadar gidecek hemşehrilerimiz 1 saat 15 dakikada Ankara'ya ulaşmış olacak. İsterlerse tabii ki İstanbul'a kadar devam edecekler. Kayseri'den Ankara'ya giden bir kişi tren değiştirmeyecek” dedi.
30 Mayıs 2018 tarihinde Kayseri Ticaret Odası’nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bir kez daha açıklama yaparak ihalenin 2018 temelinin atılacağını söyledi.

17 Aralık 2018’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, 2019 yılı içinde finansman temininin ardından ihalenin yapılacağını söyledi.

Bakan Turhan yaklaşık bir yıl sonra 3 Ekim 2019 tarihinde ise, "Net bir tarih yok, ihale hazırlık çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki yıl projesi tamamlanıp bittiğinde, netleştiğinde ihalesini yapmayı planlıyoruz. İnşallah hedefimiz 2023” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yazılı soru önergemize 11 Mart 2020 tarihinde verdiği yanıtta; proje çalışmalarının tamamlandığını ihaleye çıkacağını söylüyordu.

20 Ağustos 2020 tarihinde yazılı bir soru önergesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na sordum. Bakan 13 Ekim 2020 tarihinde verdiği yanıtta; “Proje çalışmaları tamamlanmış olup, dış finansman sağlanarak yapılacak” diyordu.

Aralık 2021 tarihinde Kayseri’yi ziyaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “Yerköy-Kayseri hızlı tren hattını ihale işlemlerine başladık, bu ay içerisinde de bitireceğiz” dedi.

Bakanın açıklamasının ardından AKP’liler 2022 yılının ilk günlerinde 2021 Yılı Yatırım Değerlendirme Toplantısı konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, “Ankara-Kayseri istikametinde, Yerköy’e kadar olan 142 kilometrelik proje çalışmalarının tamamı bitti. Kredi çalışmaları tamamlandı” dedi.

Her yıl projesi tamamlanan, ihalesi yapılan ve yıl içerisinde çalışmalarına başlanacak olan Yüksek Hızlı Tren ile ilgili bu açıklamaların üzerine bir kez daha Ulaştırma ve Altyapı Bakanına Yüksek Hızlı Tren’in akıbetini sordum.

Soru önergemi 3 Nisan 2022 tarihinde yanıtlayan Bakan, Yerköy-Kayseri Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi'nin ihalesi 4734 sayılı kanunun 21/b maddesine istinaden pazarlık usulü ile gerçekleşmiştir. Dış finansman için kredi müzakereleri Hazine ve Maliye Bakanlığı ile devam etmekte olup, dış finansmanlı kredi onayı alındıktan sonra çalışmalara başlanılacaktır” dedi.

İşte Kayseri’nin yüksek hızlı tren daha doğrusu Yalan Hikayesi Treni’nin kronolojisi böyle takdir Kayseri kamuoyunun”


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum