Çocuk ateşlendiğinde ne yapılmalı, ateş nasıl düşürülür?

Çocuk sahibi olan birçok ebeveyn, zaman zaman çocuklarının ateşi yükseldiğinde paniğe kapılabiliyor. Böyle durumlarda neler yapılabileceği de en yakın adres olan internette araştırılıyor. Peki çocuk ateşlendiğinde neler yapılmalı, çocuğun ateşi nasıl düşürülür?

Çocuk ateşlendiğinde ne yapılmalı, ateş nasıl düşürülür?
22 Ocak 2022 - 11:57
Çocuklar hastalandığı zaman ilk belirtilerden biri ateşin yükselmesidir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ise ebeveynler zaman zaman ne yapacaklarına karar vermekte zorlanabilmektedir.

Hasta bir çocuğunuz varsa ilk yapılması gereken şey en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaktır. Ancak ilk müdahale, ebeveynler tarafından da yapılabilir. Peki, çocuk ateşlendiğinde neler yapılabilir? İşte detaylar…

NE YAPABİLİRSİNİZ?

Ateşli çocuğun bulunduğu oda ısısı ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı.
Oda ısısını 22-24 derecelerde tutmaya dikkat edin.

Kalın kıyafetler yerine bol ve ince kıyafetler giydirmeye özen gösterin. 
 
Ateşli çocuğu soğuk suya sokmayın veya soğuk uygulama yapmayın
 
Soğuk su vücut sıcaklığının tekrar hızla yükselmesine neden oluyor ve çocuğu huzursuz ediyor.

NE YAPABİLİRSİNİZ?

Çocuğunuzun ateşi yükseldiğinde ılık suyla banyo yaptırabilir veya ılık pansuman uygulayabilirsiniz. 

Çocukta ateşi hızla normale döndürmeye çabalamayın
 
Ateş düşürücü kullanımındaki amaç, çocuğun ateşten doğan huzursuzluğunu gidermek. Çocuğun ateşini hızla normale döndürmek için gereğinden fazla ateş düşürücü ilaçlara başvurmayın.

NE YAPABİLİRSİNİZ?

Eğer çocuğunuzun bilinen bir kronik hastalığı veya öncesinde ateşli havale geçirme öyküsü yoksa, 38-38,5 dereceye kadar olan ateşte ilaç vermeden bekleyebilirsiniz.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sibel Aka, ateş düşürücü ilaçlara mutlaka uygun dozlarda ve uygun aralıklarla başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Bu nedenle gereğinden fazla ateş düşürücü ilaçlara başvurmayın.

Aksi halde aşırı doz kullanımına bağlı istenmeyen hipotermi ile mide irritasyonu gibi yan etkiler ve ilaç zehirlenmeleri gelişebiliyor.  

Çocuğunuzda, "ateşi var" diye gelişigüzel antibiyotiğe başlamayın!
 
Çocukluk çağında yüksek ateş en sık enfeksiyon hastalıkları nedeniyle gelişiyor. Doç. Dr. Sibel Aka, bu enfeksiyonların çoğunun virüs kaynaklığı olduğuna işaret ederek, şöyle devam ediyor:

Bakteri enfeksiyonları daha az görülüyor ve bu ayırımın doktor tarafından yapılması gerekiyor. Antibiyotikler sadece bakteri enfeksiyonlarında fayda sağlıyor, virüs enfeksiyonlarında ise yararlı olmuyor. Dolayısıyla çocuklarda ateş saptandığında hemen antibiyotiğe başlamak son derece yanlış bir uygulama. Çünkü gereksiz yere kullanılan antibiyotikler yararsız olduğu gibi, istenmeyen alerjik reaksiyon, kusma, ishal, mantar enfeksiyonları gibi ciddi yan etkilerin ve antibiyotik direncinin gelişmesine neden olabiliyor.
 
Çocuğunuzun ateşi yükseldiğinde mümkün olduğunca sıvı gıdalarla beslemelisiniz.
Eğer emzirme dönemindeyse sık sık emzirmeye devam etmelisiniz.

Ayrıca bol bol su içirmeye dikkat edin ve yemek yedirmek için zorlamayın.

Kaynak: CNN

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum