TURKOVAC'ın Faz-3 sonuçları açıklandı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Ünal ile Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Tanrıöver, Turkovac aşısının Faz-3 sonuçlarını açıkladı. Ünal, inaktif olması nedeniyle Turkovac'ın CoronaVac aşısı ile karşılaştırıldığını belirtirken, Tanrıöver, "Turkovac en az CoronaVac kadar güvenli ve etkin bir aşıdır" dedi.

TURKOVAC'ın Faz-3 sonuçları açıklandı
12 Ocak 2022 - 10:41
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Serhat Ünal'ın açıklamaları şöyle:

* Turkovac, 31 ekim-4 ocak 2021 arasında Faz1 çalışmalarını tamamlamış ve başarılı olmuştur.

* 20 şubat-23nisan arasında 300'e yakın vakada değerlendirilip Faz-3'e geçmeye hak kazandı.

* Faz-3'te bir kola aşı verirsiniz, bir kola aşı vermezsiniz. Bir sene önce bu çalışmaya başladığımızda ülkemizde de etkin aşılama çalışmaları başlamıştı. Deneyeceğiniz aşı bir kola yapılacak, karşısında da etkinliği ispatlanmış bir aşı koyacaksınız. Artık böyle bir çalışma yapılıyor.

* Faz-3 çalışmalarında gerçek hayatta denenir. Binin üzerinde bir rakamdan bahsediyoruz. Aşı burada başarılı bulunmuş ise, her şey değerlendirildikten sonra günlük hayatta kullanımına izin verilip verilmeyeceği değerlendirilir. Faz-3'te bir kola aşı verirsiniz, diğerine vermezsiniz.

* Kıyas ürünümüz inaktif aşı olması nedeniyle CoronaVac'tır. Bu aşıyla karşılaştırılacağına karar verildi. CoronaVac'ta 43 gün olan izlem süresi Turkovac'ta 108 gün.

* 27 aralıkta yaptığımız son değerlendirmenin sonuçlarını paylaşacağız. Bu arada çalışma tabiki devam ediyor.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mine Dursunlu Tanrıöver, sonuçları şöyle açıkladı:

* Gönüllülerimiz 18-55 yaş arası, Kovid hikayesi ya da daha önce aşılanma hikayesi olmayan kişiler. Veri analizi yaptığımızda günlük vaka sayımız 24 binlere çıkmıştı.

* 22- Haziran - 27 Aralık arasındaki gönüllülerin bulgularını açıklıyoruz. 1286 kişiye en az 1 doz araştırma aşısı uyguladık, 1158 kişiye de deneme aşılarını uyguladık. Gönüllülerin yüzde 73'ü erkek. Toplamda 2444 doz aşı yapmış olduk Turkovac ve Coronavac birlikte olmak üzere... 1182 gönüllü üzerinde etkinlik analizimizi yaptık. Merkez sayımızı 8'e kadar çıkardık. Gönüllülerimizin büyük kısmı erkek. Genç de gönüllü popülasyonumuz var.

* Mutlak risk azalmasını yüzde 4.42 olarak bulduk. İki aşı arasında 2 kat fark oluştu.

* Evre 3 yan etkisi sadece kusma ile 1 kişide görüldü. Beklemediğimiz sistemik ya da lokal bir yan etki olmadı.

* Hastaneye yatan sadece 3 hasta vardı Turkovac kolunda. Hiçbirinin oksijen ihtiyacı olmadı, hepsi de hasar kalmadan sağlıklı şekilde taburcu olmuşlardı.

* Turkovac en az CoronaVac kadar güvenli ve etkin bir aşıdır.

* 1008 kişide toplam 68 Covid 19 vakasını saptadık. Bu vakaların 45'i CoronaVac, 23 tanesi Turkovac'taydı. Vaka oranı CoronaVac'ta yüzde 8,96, Turkovac'ta 4.55'ti.

Kaynak: Sputnik Türkiye

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum