Yükselen fiyatlar sonrasında kuruyemiş satışlarında büyük düşüş

Döviz kurundaki yukarı yönlü dalgalanma, kuruyemiş sektöründe de ürünlere zam olarak yansıdı. Kayseri’de esnaflık yapan Nurettin Çetinkaya, esnafın zor bir süreç geçirdiğini söyledi. Gelen zamların ürünlere yansıtmamaya çalıştıklarını vurgulayan Çetinkaya, yine de yüzde 50 civarında zam yapmak zorunda kaldıklarını anlattı. Çetinkaya, satışların düştüğünü dile getirdi.

Yükselen fiyatlar sonrasında kuruyemiş satışlarında büyük düşüş
17 Aralık 2021 - 21:07
Son zamanlarda gelen fiyat artışı kuruyemiş sektörünü de etkiledi. Geçtiğimiz yıla oranla kuruyemişlere, yüzde 50’nin üzerinde zam geldi. Vatandaşların kiloyla kuruyemiş aldığını fakat bu yıl gramajların düştüğünü belirten kuruyemişçi Nurettin Çetinkaya, fiyat artışını müşterilere yansıtmamaya çalıştıklarını ifade etti.

“BİZE YANSIYAN RAKAMLARI ETİKETLERE YANSITMAMIZ MÜMKÜN KALMIYOR”

İnsanların kuruyemiş alırken gramajını düşürdüklerini belirten Çetinkaya, “Şu anda bizim ürünlerimizin kuruyemiş bazındaki ürünlerimiz yüzde 80’i ithal ürünler öyle olunca tabi dolar yükseldiği zaman bizim de ürünlerimiz yükseliyor. Bu da insanların tüketimini etkiliyor. İnsanlar normalde 1 kilo 2 kilo alacağı ürünleri daha çok günü birlik almaya çalışıyor. Ama şu var özellikle esnaflarımız şu anda bir savaş veriyor yani dolarla biz her ne kadar dışardakiler savaş verse de bizde savaş veriyoruz. Çünkü; bize yansıyan rakamları bizim etiketlere yansıtmamız mümkün olmuyor. Biz her dolar yükseldiğinde etiketlerimizi değiştirirsek o zaman da müşterimizden tepki alıyoruz. Şu anda çoğu esnafımız duyuyoruz, görüyoruz, biliyoruz, içinde de yaşıyoruz; esnafımız zamları elinden geldiği kadar yansıtmamaya çalışıyor. Böyle olunca da aradaki makas çok yükseldi.” ifadelerini kullandı.

“ALIM GÜCÜ ÇOK DEĞİŞTİ”

Kuruyemiş fiyatlarına değinen Çetinkaya, “Bizim lüks grup dediğimiz Antep fıstığı, kaju, fındık gibi ürünlerde azalma görülürken tam tersi olan ürünlerde yani çekirdek, fıstık gibi ürünler uygun ve talepte bir değişim yok. Ama tabi alım gücü çok değişti. Yani dediğim gibi oradaki olayda şu var sepet başı 300- 400 lira olan kişi başı olan aylık harcamalar şu anda 50’ye 100’e düşmüş durumda. Ama diyorum ya burada bizim şöyle bir faydamız oldu insanlar artık büyük marketlerden alışveriş yapmıyorlar. Ellerinden geldiği kadar birinci pazardan akmaya çalışıyorlar. Bizim burada işimizin düşmemesinin en büyük sebebi birebir halka hizmet ettiğimizden kaynaklanıyor. Fiyatlar noktasında kaju ürünü 130-140 lira arasında ama şu an alışımız 150 lira yükseltemiyoruz vatandaş tarafından tepki almamak için. Para kazanamaz hale geldik. Biz burada dediğimiz gibi elimizden geldiği kadar halkımızla var olacağımız için halkımızı desteklemek adına ayakta durmaya çalışıyoruz. Bizim en büyük sıkıntımız açıkçası çekirdek, fıstık. Türkiye’de üretiliyor. Tarım deformasyonu yapılması lazım. Tarım da çok büyük global değişiklikler yapmamız lazım. Bu konuda da kendimizi eğitmemiz lazım. Artık çiftçilik eskisi gibi değil birazcık daha teknoloji odaklı olmamız lazım ki mevcut olan tarlalarımızdan daha çok ürün alalım. Kendi kendine yeten tarım psikolojisi ile hareket etmeliyiz” şeklinde konuştu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum